Johan van Summeren en Marcin Sapa rijden op kop in de etappe naar St. Fargeau, waar wij aanwezig waren.
De Tour de France eindigt vanmiddag met de traditionele rondjes op de Champs-Élysées. Een Tour die door de organisatie ontdaan was van het mooiste aspect van de wielersport: bergetappes met een finish bergop of maximaal 15 km na de laatste bergtop. Dit met het doel om de Tour spannender te maken. Tot vorige week zondag leek de Tour inderdaad nog spannend, maar dit kwam meer omdat nog onduidelijk was wat Armstrong precies kon. Daardoor leek er nog een strijd tussen Armstrong en zijn ploegmaat Contador te zijn, maar bij de eerste de beste gelegenheid werd ook deze strijd door Contador vroegtijdig beslist. We hebben daarna nog mooie staaltjes fietsen gezien van de Schleckjes, maar de strijd om het geel was reeds beslist.
Op papier lijkt er volgend jaar weer enige spanning te zijn. Armstrong is dan weer een jaar extra in training en rijdt dan in een andere ploeg dan Contador. Maar Armstrong is dan ook weer een jaar ouder en een fitte Contador zal de komende jaren gewoon onklopbaar zijn. En daar zullen kunstmatige ingrepen van de tourorganisatie niets aan veranderen. Het enige wat er verandert is dat etappes over vermaarde Pyreneeëncols ineens alle glans verliezen.
Tsja, eigenlijk vond ik er na de vijfde etappe al niet zoveel meer aan. Vanaf het moment dat ik Robert Gesink vorig voorjaar in Parijs-Nice alles en iedereen uit het wiel zag rijden op de Mont Ventoux wist ik dat er in de Tour de France weer iets te genieten was vanuit Nederlands oogpunt gezien. Eindelijk weer een landgenoot die met de besten mee omhoog kan in het echte hooggebergte. Een vierde plaats en imponerend optreden in de zwaartste rittenkoers ter wereld, de Dauphiné Liberé, een zevende plaats in de Vuelta en onlangs opnieuw een vierde plaats in de Dauphiné bevestigden zijn ongekende klimmmercapaciteiten. Volgens de inspanningsfysioloog bij de Raboploeg, Delahaye, was zijn vorm bij aanvang van de Tour zelfs nog beter dan in de Dauphiné. In de ploegentijdrit bleek dit niet echt, maar Gesink is een diesel die in het eerste deel van deze tijdrit niet de kans kreeg langzaam op stoom te komen, maar tegen zijn natuur in direct volle bak moest en dat brak hem op het laatst op. Bovendien is klimmen een compleet andere discipline. Tenminste, dat hoopte ik...
Eindelijk zouden we dus echt weer kunnen genieten van de bergetappes in de Tour. Maar zover kwam het dus niet. Al voordat er ook maar een berg beklommen was in de Tour was Gesink alweer richting Achterhoek. Weg Tour, weg gevechten in de Alpen en op de Ventoux met de Schleckjes en Armstrong. Een goede Gesink - en we zullen nooit weten of ie nu wel of niet in topvorm was - zou met Armstrong, Klöden, Wiggins en Fränk Schleck om de derde plaats in het algemeen klassement hebben gefietst. Een als hij onderweg toch ergens iets had laten liggen dan zou hij met Nibali om de zevende plek hebben gestreden. In de afgelopen Dauphiné toonde Gesink zich in ieder geval de meerdere van Nibali.
Maar het was geen toeval. Johan Cruijff was dit jaar te gast in de Tour de France en zijn beroemde uitspraak 'Elk nadeel heb z'n voordeel' doet hier opgeld: door het uitvallen in de Tour zal Gesink nu de Vuelta gaan rijden. En volgens mij kan hij dit jaar meestrijden om de overwinning. De winnaar van vorig jaar, Alberto Contador, rijdt dit jaar geen Vuelta. De nummers twee en drie, Levi Leipheimer en Carlos Sastre, evenmin. De voornaamste favorieten voor dit jaar zijn Alejandro Valverde, Ivan Basso, Ezequiel Musquera, Cadel Evans en Andreas Klöden. Voor Valverde en Basso zijn drie weken vaak net even te lang, Musquera was vorig jaar sterk, maar is niet onklopbaar, Evans is een groot vraagteken na de Tour en Klöden zou maar zo kunnen winnen. In de Tour bleek hij op de zwaarste cols niet mee te kunnen, maar dit hangt er vanaf hoe hard de koers is. Zijn tijdrit is in ieder geval goed. Hoe hij de Tour verteert is wellicht het belangrijkste.
Al met al zou Gesink met deze mannen mee kunnen doen en er zijn veel factoren die in zijn voordeel spreken. De Vuelta start in Assen. Lars Boom zal volledig gefixeerd zijn op de proloog en deze winnen of heel kort eindigen. In het eerste geval heeft de Raboploeg meteen het geel en in het andere geval zal Boom in de etappe naar Emmen of naar Luik alsnog proberen de etappe en het geel te pakken. De moraal in de Raboploeg zal dus volledig tegenovergesteld zijn aan die in de afgelopen Tour. Bovendien is Gesink ter voorbereiding op de Tour de France op hoogtestage geweest naar Sierra Nevada. Laat hier nou juist de Koninginnetappe van de Vuelta finishen, op meer dan 2500 meter hoogte na beklimmingen van de eerste en buiten categorie direct na elkaar zonder echte afdaling ertussen. Tsja, en ook andere bergetappes in de Vuelta finishen gewoon zoals het hoort, bergop en er zijn twee relatief korte tijdritten van 30 kilometer, een afstand die Gesink qua tijdritten het beste ligt.
Of Gesink de Vuelta wint? Iets in mij zegt dat te chauvinistisch gedacht is. Maar toch, onmogelijk is het niet en dat hij niet onder hoeft te doen voor de genoemde favorieten staat voor mij vast...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten